SARA ETTRUP OM TRUMPS MUR I P1 MORGEN
Torsdag d. 23. marts bragte P1 Morgen et indslag om Trumps Mur. JJWs Sara Ettrup deltog sammen Mikkel Friberg, konkurrencearkitekt hos PLH Arkitekter, og Kristina Adsersen, partner og direktør i Mutopia, i debatten.
EN OPGAVE MAN SKAL HOLDE SIG FRA
Sara Ettrup understregede indledningsvis,
Uanset om vi arkitekter, er sindsygt dygtige til at se muligheder i alverdens benspænd, er dette, efter min mening, en opgave man af helt principielle årsager skal holde snitterne fra. Jeg tror netop, vi har brug for at muren bliver opført i al sin gru uden alverdens gode ideer, der kan dække over den ubarmhjertige funktion.
Derefter talte Sara Ettrup om arkitektonisk merværdi; det vil sige, hvordan arkitekter sikrer at bygninger og landskaber skaber (mer)værdi, der rækker ud over at opfylde det fastsatte byggeprogram? Kan en skole eksempelvis blive en hel bydels samlingssted, spurgte Ettrup retorisk.
LÆS OGSÅ: Arkitektur og design med merværdi
”Trumps mur kunne også komme under denne kreative behandling, og hvis Trump holdt en kniv for mine ungers struber, og jeg som arkitekt skulle gå med på præmissen, så kunne en tilgang være at tage landskabsbrillerne på. Så kunne man forholde sig til muren som et gigantisk fysisk element, der ikke bare skal dele 2 lande og holde indvandringen ude, men som også ret brutalt vil skære forskellige landskaber som bjerge, ørkener, floder, skove over. Hvis jeg tager de briller på, ville jeg få muren til at følge og understrege de landskaber den gennemskærer og sørge for, at den ødelagde mindst muligt for naturen og ikke mindst de mennesker, der skal have den som nabo som en konstant reminder om verdens rædsel.”
“Jeg ville forholde mig helt lokalt til den lange strækning og angribe mødet med hvert sammenstød og landskab så skånsomt så muligt i materialevalg og mødet med topografien. Måske kunne den udnytte lokale ressourcer som sol, vind, vand og blive en gigantisk energi-akkumulerende væg?”
Med denne tilgang kunne muren måske skabe merværdi – selvfølgelig uden Trump opdager det.
Det kunne blive en visuel forbindelse i stedet. En mur, der gav noget fra sig. Hvis man tager de historiske briller på, er det jo ikke første gang, der opføres en mur for at holde nogen ude eller inde: Den kinesiske mur, Hadrians mur, Dannevirke, Voldene i København, Berlin-muren. Alle disse forsvarsanlæg er alle kæmpe turistattraktioner og rekreative anlæg i dag.
OBAMAs VENSKABSMARATON
Så hvis vi ser på de lyse sider under de historiske vinger, giver det måske sig selv:
Om 4 år arrangerer præsident Michelle Obama et venskabsmarathon med Mexico på muren, som nogle kvikke arkitekter fik Trump til at opføre som en highline med indlejrede transformations muligheder, der over Night gik fra mur til bindeled mellem 2 verdener.
eller læs hendes klumme i Arkitekten “Hvor går grænsen?”