VORES EGNE EKSPERTER #01

Anja Toxværd Larsen er Rumdesigner MDD, Master i Design med afhandlingen ”Arbejdsbordet som symbol – en undersøgelse af basebegrebet”. Hos JJW Arkitekter  har hun blandt andet arbejdet på UCC Campus Carlsberg og en lang række andre af vores indretningsprojekter. Her fortæller hun om “Kærligheden til arbejdslivets rammer”

Aborigines dream in the vastness of the outback. Dreamtime for modern man takes place in high-tech offices

 

John Thackara citatet stammer fra 2006 og kaster lys over kontoret som fænomen. Det beskriver kontrasten fra menneskets oprindelige scene til de rammer, hvori mange mennesker i dag tilbringer en stor del af deres dag – nemlig arbejdspladsen. Og når det nu er sådan, at de fleste af os ikke arbejder under åben himmel, men bag vægge og lofter, hvad skal der så til for, at vi får de bedste rammer, at udføre vores arbejde i? Netop dét spørgsmål er vi meget optaget af hos JJW Arkitekter.

ARBEJDSPLADSENS MANGE LAG
En arbejdsplads består af mange brikker. Brikker af afgørende betydning. Brikker der skal fungere sammen og falde på plads. Brikkerne tager ikke kun form af det fysiske, det handler også om mennesket i rummet, i samarbejde med kollegaer. Det handler om, at føre en virksomheds ønsker om hvordan organisationen skal arbejde, ud i livet. Det handler om, at give medarbejderne de redskaber, der skal til for at de kan løse deres arbejdsopgaver. Det handler om, at skabe inspirerende arbejdsrammer.

BRUGERNE ER EKSPERTERNE
Det starter med mennesket, brugerne. Brugerne er eksperter i egen hverdag og faglighed. Den erfaring har vi brug for, så vi kan definere de behov, der skal løses i byggeriet. Vi har også brug for deres viden, så vi kan udfordre brugerne, og præsentere løsninger, de måske ikke selv havde overvejet. Derfor er vores dialog afgørende –  jo mere vi ved om dem, jo mere kvalificeret bliver vores løsning.

De fysiske rammer er som en organisme. En struktur der skal formes. Den skal tilrettelægges, så der skabes et flow igennem bygningen hvor møder og pauser opstår. Så der skabes rum for de mange og for den enkelte. En arbejdsdag består af forskellige typer opgaver, der skal udføres i samarbejde med andre, åbent, i fortrolighed, og på egen hånd. De fysiske rammer skal understøtte disse handlinger. Rum bliver dermed et redskab, der både hjælper og skaber incitament for nye arbejdsprocesser.

Rum skal kunne noget særligt, men rum skal ikke kunne alt

 

siger vi hos JJW. Vi tror mere på bred variation i rum og steder, end at ét rum skal være fleksibelt og foranderligt og tilpasset alle situationer. Rum skal have identitet, så de kan skabe oplevelser. Hvor mennesket møder bygningen, er det vores opgave at stedet formidler en stemning. At det har karakter og kan aflæses af dem, der skal tage det i brug.

Når vi samler alle disse brikker, sammensætter vi rammerne for en arbejdsplads. Det vores ambition, at vi er med til at skabe muligheder for, at drømme kan foldes ud i den hverdag, som optager en stor del af det moderne menneskes arbejdsliv.

Artiklen er oprindeligt publiceret i ”Særliggørelsen af det almindelige” – JJW’s udgivelse i anledning af vores 30 års jubilæum.

 

 

25/01/17

Henter Billede